Preguntes freqüents

Estic embarassada i tinc dificultats per portar endavant la gestació. Puc sol•licitar ajuda, consell i companyia?
Si vius a Catalunya, posa’t en contacte mitjançant el telèfon 93 727 91 57 o el correu electrònic info@casaguadalupe.es amb l’Associació Casa Guadalupe i t’acollirem i ajudarem personalment durant l’embaràs i els primers mesos de vida del teu fill.
Si vius fora de Catalunya, posa’t en contacte amb nosaltres i cercarem l’entitat d’ajut més propera a tu.

Quan comença la vida humana?
A la fecundació de l’òvul femení per part de l’espermatozoide masculí. A partir d’aquest moment comença l’existència d’un nou ésser que pertany a la espècie humana i és únic i irrepetible.

Com es produeix la fecundació?
Els espermatozoides que s’han dipositat a la vagina durant l’acte sexual ascendeixen fins la trompa de Fal•lopi. Només un penetra la paret de l’òvul i es produeix la fusió d’ambdós, i es dóna lloc a l’embrió unicel•lular anomenat zigot.

Com pots saber que estàs embarassada?
L’existència de l’embrió provoca canvis hormonals al teu sistema que anul•len la menstruació. És com si rebessis un senyal químic del teu fill que t’anuncia que ha arribat i s’atura el sagnat per tal de no expulsar-lo.

Què és la menstruació?
És la descamació de la membrana interior de l’úter (matriu) que es produeix, habitualment, cada mes quan no hi ha hagut fecundació, i per tant l’embrió no s’hi ha instal•lat. Es pot comparar la matriu (úter) amb una taula que es prepara cada mes per rebre un convidat (el/la fill/a), i aquest, en no arribar, es retira el servei de la taula, incloses les estovalles, que finalment es llencen.

Per què el zigot és ja un nou ésser humà?
Perquè tota la informació genètica mateixa de l’espècia humana està continguda en aquesta primera cèl•lula. Res d’allò que el constitueix com a ésser humà serà incorporat posteriorment, al llarg del seu desenvolupament. El procés de creixement consisteix en la divisió i especificació de les cèl•lules fins que es formen els diferents òrgans, i a partir d’aquí maduren de manera progressiva.

El zigot és un ésser diferent de la mare?
Efectivament, l’òvul i l’espermatozoide aporten cadascú la meitat de la dotació genètica del zigot, que el fa diferent de la mare i el pare que l’han engendrat. Durant 9 mesos aquesta nova vida s’està dins de la mare i el nodreix, però són individus diferents que podrien ser fins i tot incompatibles en cas d’un futur trasplantament. La natura permet que no existeixi rebuig durant aquest període perquè els primers mesos de vida transcorrin dins un ambient protegit i segur.

Quan es determina el sexe del nou ésser? De què depèn?
A la fusió de l’espermatozoide i l’òvul, que dóna lloc a la fecundació, l’òvul aporta sempre el cromosoma sexual X, mentre que l’espermatozoide el cromosoma X o Y. Si la nova vida té els cromosomes XX pertanyerà al sexe femení; si, pel contrari, conté XY el seu sexe serà masculí. El sexe depèn, per tant, de l’aportació cromosòmica de l’home.

Si la fecundació té lloc a la trompa, quan s’instal•la l’embrió a l’úter?
Durant la primera setmana de vida l’embrió multiplica el nombre de cèl•lules i es desplaça fins a l’úter. Entre la primera i la segona setmana s’hi aposenta definitivament fins que arribi el part, envoltat i protegit per la placenta.

Què és la placenta?
La placenta és la bossa que conté el fetus i és ell qui la genera. Li subministra el menjar i l’oxigen. Produeix la hormona de la gestació per a mantenir l’embaràs i actua de barrera entre la sang materna i la infantil. A més, actua de filtre per tal de protegir el nadó de la transmissió de la majoria de gèrmens, però no pot retenir totes les substàncies tòxiques: per exemple, l’alcohol que beu la mare es troba a la sang del nen molt aviat.

Quan es detecta el cor i l’activitat cerebral?
El cervell, l’espina dorsal i la resta del sistema nerviós incipient existeixen a un embrió de 21 dies. També es pot detectar el batec del seu cor.

De què depèn que anomenem embrió o fetus a l’ésser humà no nascut?
Fins la vuitena setmana el nou ésser s’anomena embrió. A partir d’aquí i fins el part, fetus. Es poden atribuir diferents noms a les diverses etapes de la vida del mateix ésser humà, com nounat, lactant, nen, adolescent, adult i ancià.

El fetus té activitat quan està a dins de l’úter?
A partir del tercer mes el fetus comença a moure’s, encara que la mare no se n’adoni. Escolta sorolls i els recorda. Si el punxen, li fa mal. Ja es pot reconèixer el sexe i ha après a empassar. A partir del cinquè mes comença a xuclar-se el dit. Quan no dorm, mou tant els braços com les cames i fins i tot pot despertar la seva mare, si estava dormida. El líquid àmnic atenua els cops i gràcies al cordó umbilical tan llarg, el nadó pot moure’s al seu gust.

Quan està completament format el fetus?
A partir de les dotze setmanes tots el òrgans funcionen. Des d’ençà, la seva principal funció serà créixer i madurar.

L’embaràs és una malaltia?
Ben al contrari, l’embaràs és un estat natural en la dona i senyal de salut. El cos està preparat per aquest estat i s’adapta bé a la nova situació, encara que pugui sentir alguna molèstia degut als canvis hormonals. L’embarassada pot fer una vida normal però, perquè el desenvolupament del nadó sigui el millor possible, cal tenir cura d’una sèrie d’aspectes, com el menjar, el descans, els controls mèdics i evitar tot tipus de substàncies tòxiques.

Quant temps dura l’embaràs?
L’embaràs té una durada aproximada d’unes 40 setmanes (280 dies).

Com reconèixer que el part s’aproxima?
És el mateix nen qui inicia el procés del part si no hi ha hagut cap intervenció mèdica que el provoqui. La mare pot percebre contraccions rítmiques cada cop més freqüents i intenses. També es pot trencar la bossa amb pèrdua de líquid àmnic. En ambdós casos, la dona ha d’acudir al centre de salut que s’hi havia previst.

Què és el puerperi?
És l’etapa posterior al part en la qual la dona torna al seu estat hormonal normal i recupera a poc a poc el seu pes i aspecte inicial. S’instaura al seu cos la lactància materna. Com a efecte dels canvis hormonals, de les noves responsabilitats que assumeix i els trastorns normals de la son perquè se’n fa càrrec del lactant, pot sofrir una petita depressió coneguda com la depressió post part. És important que mengi adequadament segons una dieta equilibrada i tracti de recuperar la son perduda en els moments més favorables. Normalment, la depressió es dissipa espontàniament.

S’aconsella la lactància materna?
La lactància materna, a més d’afavorir la salut del nadó, li proporciona des del seu naixement, un millor desenvolupament i una vida adulta més sana. Promou un lligam afectiu especial amb el fill perquè aprèn a estimar essent estimat; i s’incrementa la confiança de la mare en la cura del nen i satisfà perfectament les necessitats nutricionals, immunològiques i psicoafectives del fill.